Ο δήμος Ηρακλείου ανακοίνωσε πριν λίγο ότι δήμαρχος παραβρέθηκε στη διάνοιξη της οδού Ι. Μιτσοτάκη, που είναι παράλληλη στην παραλιακή, στο πλάι της ιστορικής Μονής Πέτρου και Παύλου.
Προφανώς κάποιος “φωστήρας” δίπλα στον δήμαρχο θεώρησε ότι ήταν λάθος γραμμένο και… διόρθωσε το “Μιτσοτάκη” σε… “Μητσοτάκη” (και σ όλο το κείμενο, μάλιστα), πιστεύοντας προφανώς ότι προσφέρει κάπου κάποιες υπηρεσίες…
Μάλιστα η “διόρθωση” έγινε επειδή με εισήγηση κάποιων άλλων “φωστήρων” (ή μήπως των ίδιων;) άλλαξαν τα τελευταία χρόνια τις πινακίδες της οδού κι αντί “Ι. Μιτσοτάκης”, όπως είναι το σωστό, βάφτισαν τον υποπρόξενο της Ρωσίας στην ανατολική Κρήτη τα χρόνια της Επανάστασης του Αρκαδίου και χρηματοδότη των επαναστατών, Ιωάννη Μιτσοτάκη, σε… “Ιωάννη Μητσοτάκη”!
Πού να ήξεραν (δε ρώταγαν κιόλας) ότι ο Ιωάννης Μιτσοτάκης ουδεμία σχέση είχε με το γνωστο μητσοτακέικο, που ταλαιπωρεί δεκάδες χρόνια τον τόπο…
Πρόκειται για μια μεγάλη μορφή που έδρασε στην Ανατολική Κρήτη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, βοηθώντας κρυφά τους επαναστάτες στους αγώνες τους κατά των Τούρκων. Η σημαντική του δράση εκδηλώθηκε κυρίως στην επανάσταση του 1866-69, όταν ήταν υποπρόξενος της Ρωσίας στο Ηράκλειο, με ευθύνη και στο νομό Λασιθίου.
Ο Ιωάννης Μιτσοτάκης ήταν εύπορος, εισοδηματίας, που δαπάνησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στην οικονομική ενίσχυση των επαναστατών. Τόσο στους αγώνες όσο και σε ανθρώπους που έδιναν μάχες, χωρίς να έχουν ούτε ψωμί.
Θεωρείται ο κρυφός σύμβουλος της επανάστασης, την οποία, εκτός από οικονομικά, ενίσχυσε και στο πολιτικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενός του πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη, που είχε έδρα τα Χανιά. εκδηλώθηκε εξ αρχής με σφοδρό τρόπο σε βάρος της επανάστασης του 1866, σε αντίθεση με τον Μιτσοτάκη, που προσπαθούσε με διπλωματικό τρόπο να τον πείσει για το αντίθετο και να σταθεί στο πλάι των Κρητών, όπως αποδεικνύεται και από το αρχείο του που υπάρχει στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Μνημειώδες είναι ένα κείμενό του που περιέγραψε τα δεινά των Κρητών από τους Τούρκους. Το κείμενο είχε γραφεί στις 4 Ιουλίου 1870, μετά το άδοξο τέλος της επανάστασης, απευθυνόταν στον πρόξενο των Χανίων και ήταν αδημοσίευτο μέχρι το 2008, όταν τότε το δημοσιεύσαμε στη σειρά των ενθέτων για την ιστορία της Κρήτης, που κυκλοφορούσαν με την εφημερίδα “Πατρίς” του Ηρακλείου. Το εκτενές κείμενο (ήταν συνολικά 60 χειρόγραφα) είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2008.
Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ (σελίδες 111-119), μαζί με την απογραφή που είχε κάνει και στην οποία υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για τους οικισμούς της ανατολικής Κρήτης.
Ο Ιωάννης Μιτσοτάκης περιέγραφε με συγκλονιστικό αλλά παράλληλα πολιτικό τρόπο τα όσα είχαν υποστεί οι Κρήτες από τους κυρίαρχους Οθωμανούς.
Αυτός είναι ο διαφορετικός Μιτσοτάκης, τον οποίο τίμησε η πόλη του Ηρακλείου με το να δώσει το όνομά του σε έναν δρόμο, όμως με λάθος γραφή, που θυμίζει… τον άλλο Μητσοτάκη!
Ας διορθώσει λοιπόν ο δήμος Ηρακλείου την ιστορική ανακρίβεια και την απρέπεια και ας ξαναδώσει την τιμή που πρέπει στον Ιωάννη Μιτσοτάκη. Είναι η δεύτερη φορά που επισημαίνουμε αυτή την ιστορική ανακρίβεια.